Hjem
 
Antall besøkende:   35760
 
Gode grunner
 
Argumenter mot
 
 
 
Kontakt oss
 
 
Folkeaksjonen for boplikt


hyttejegerne
Tuesday 22. May 2007

Jaget etter fritidsbolig

De rikeste har blitt enda rikere etter år 2000 og en av tingene de ønsker å plassere rikdommen sin i er bolig nummer to. Det er disse folkene som vil konkurrere med vanlige tjømlinger dersom boplikten oppheves – og de vil vinne denne konkurransen.

Image
Fra 2001 til 2005 økte de 10 prosent rikeste sin andel av landets totale inntekter fra 20 til 30 prosent. De tjener altså nå over 3 ganger så mye som gjennomsnittet av resten av befolkningen. I tillegg kommer formue.

Image

I følge Dagens Næringsliv var det i 2006 over 100.000 som planla å kjøpe hytte i Norge, og hyttene som bygges i dag er større enn gjennomsnittlige boliger.
Hyttegrendene i norske fjellbygder ser ikke lenger ut som gode gammeldagse hytter – det er praktvillaer og de ligger vegg i vegg som i et vanlig villastrøk. Det er naivt å tro at ikke denne trenden også overføres til Tjøme, dersom boplikten oppheves. I dag er det de strandnære eiendommene som er attraktive, men om noen år blir også byggefeltene sentralt på øya attraktive som fritidseiendommer.
Dette problemet har nå flere fjellkommuner begynnt å ta tak i, forteller en reportasje i Dagens Næringsliv. De vil ha slutt på at boliger brukes som fritidsbolig. Hvis administrasjonen i Tjøme kommune synes det er forferdelig vanskelig å håndheve boplikten, kan de kanskje kontakte kommunene Hemsedal, Hol og Krødsherad som nå har startet et felles prosjekt der målet er å finne effektive midler for å demme opp mot bruddene på boplikten.

Tjøme Høyre ved Anne Mitsem Borgersen vil øke antallet fastboende på Tjøme ved å: ”... oppheve både boligbyggeprogrammet og boplikten...”. (les her) Problemet med denne politikken er at den er umulig å gjennomføre uten å endre Tjømes karakter fullstendig.
”Flere folk betyr mer skatt, økte rammeoverføringer og større muligheter til å skape et godt samfunn...”, sier Borgersen. Dette er målsetninger Folkeaksjonen deler, med et forbehold. Vi ønsker ikke å kle inn hele Tjømes landskap med fritidsboliger. Vi trenger fastboende, ikke flere badegjester. Og ikke minst, vern om Tjømes natur og miljø.


< Forrige   Neste >
     
Bakgrunn
 
Statistikk
 
Intervjuer
 
Debatt
   
List etter dato
 
Boplikt-tjome is hosted and designed by Iris Informatikk